Kalendář

Po Út St Čt So Ne
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Vyhledávání

rozšířené vyhledávání ...

Aktuální počasí

Počasí dnes:

28. 3. 2020

obl

Bude polojasno až oblačno. Denní teploty 12 až 16°C. Noční teploty 4 až 0°C.

Obsah

Stránka

Divadlo oslavilo dvoje výročí

Městské divadlo Znojmo oslavilo včera hned dvě kulatá výročí. Bylo tomu přesně 115 let od výstavby znojemského divadla a 15 let od jeho rozsáhlé rekonstrukce. Tyto významné mezníky si včera připomněli návštěvníci divadla při prvním představení letošní předplatitelské sezóny. Přední česká herečka Eliška Balzerová, která na znojemských divadelních prknech stála již nespočetněkrát, nadchla svou rolí ve hře Můj báječný rozvod všechny znojemské diváky. A ti ji náležitě ocenili. Výroční představení se tak neslo v duchu jedinečného divadelního zážitku.

30. 9. 2015 Zobrazit více

Mezinárodní festival outdoorových filmů poprvé ve Znojmě

Cestopisné filmy a filmy se sportovní a outdoorovou tematikou se letos poprvé představí v rámci mezinárodního festivalu také ve Znojmě, a to v termínu 15. – 18. 10. 2015 ve Štukovém sále Znojemské Besedy.

29. 9. 2015 Zobrazit více

Znojemské historické vinobraní 2015: Sečteno! Návštěvnost vyšší o 12,5 % oproti roku 2014

Na Znojemské historické vinobraní 2015 zavítaly o uplynulém víkendu desetitisíce návštěvníků z celé České republiky a ze zahraničí. Potvrzují to i konečná čísla hovořící o celkové návštěvnosti největšího svátku vína u nás. Obrovský zájem byl především o jednodenní vstupenky.

17. 9. 2015 Zobrazit více

Vinobraní: Znojmo o uplynulém víkendu praskalo ve švech

I tak by se obrazně dala pár slovy shrnout situace ve městě během Znojemského historického vinobraní 2015. To se setkalo s enormním zájmem návštěvníků, předběžná čísla hovoří o téměř 40% nárůstu prodeje vstupenek ve srovnání s loňským ročníkem. Titul největšího svátku vína v České republice mu tím právem přísluší

14. 9. 2015 Zobrazit více

Za pořádný mázhauz pořádná odměna! Přihlaste se do 9. září

Stejně jako v loňském roce se i letos město rozhodlo odměnit všechny pořádné mázhauzy na vinobraní. Finanční odměnu mohou dostat ti provozovatelé mázhauzů, kteří se do soutěže přihlásí a splní daná kritéria.

4. 9. 2015 Zobrazit více

Městské divadlo Znojmo nabízí předplatné pro školy

Od Čtyřlístku až po Jakuba a jeho pána
Tradice školních předplatných, které školám všech stupňů na Znojemsku nabízí Městské divadlo Znojmo, bude samozřejmě pokračovat i v sezóně 2015/2016.

2. 9. 2015 Zobrazit více

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ

V TIŠTĚNÉ PODOBĚ ZNOJEMSKÝCH LISTŮ 8/2015 JE NA STRANĚ 10 CHYBNĚ UVEDENA CENA PERMANENTEK NA ZNOJEMSKÉ HISTORICKÉ VINOBRANÍ 2015.

Správné ceny jsou:
Permanentka 11. a 12. 9. 330 Kč
Permanentka (studenti, osoby nad 60 let a podnikatelé
s provozovnami v uzavřené zóně) 11. a 12. 9. 280 Kč

Podrobnosti o vstupném na ZHV najdete na http://www.znojemskevinobrani.cz/vstupne/ceny-a-predprodej-vstupenek/

Redakce Znojemských LISTŮ se čtenářům za chybu velmi omlouvá.

26. 8. 2015

Z vinobraní se stane ráj pro sběratele i soutěživé povahy. Na novinky se mohou těšit i milovníci vína

Do Znojemského historického vinobraní zbývá necelý měsíc a zbystřit by tak měli nejen milovníci vína, burčáku, historie nebo kultury, ale také sběratelé nebo ti, kteří rádi soutěží či chtějí otestovat své znalosti. Na znojemském vinobraní, které se koná od 11. do 13. září, totiž pro ně organizátoři připravili několik zajímavých novinek.

14. 8. 2015 Zobrazit více

Nevíte, kudy kam? Ve Znojmě vám poradí přímo na ulici

Nevíte, kudy kam? Ve Znojmě vám poradí přímo na uliciChodíte po městě a hledáte, kudy se dostat k oblíbeným památkám nebo se chcete poradit, kam zajít na dobré jídlo? Ve Znojmě turistům i místním přímo v ulicích poradí pracovníci Turistického informačního centra (TIC)

11. 8. 2015 Zobrazit více

Okurky pohltily Znojmo již poosmé. Snědli i radniční věž

Znojmo zažilo tento týden již osmé Slavnosti okurek, a to hned s několika novinkami. První zásadní změnou byl přesun Slavností okurek na dva všední dny – čtvrtek a pátek. V nezvykle parných dnech tak především gastronomicky laděný festival sázel na návštěvnost nejen turistů, ale i domácích obyvatel této okurkové bašty. „Počasí nám letos opravdu přálo,“ říká s úsměvem František Koudela, ředitel Znojemské Besedy. „Rád bych proto poděkoval všem, kteří na Slavnostech okurek vystupovali, připravovali nám tu skvělé degustační menu a starali se o nás návštěvníky,“ dodává František Koudela.

Ve čtvrtek mohli návštěvníci nejen zhlédnout, ale především chuťově prožít gastronomickou show v podání špičkových kuchařů Václava Šmerdy st., Romana Ťulpy a Jiřího Lota. Kulinářští mágové tentokráte ve dvou vstupech servírovali a velmi zdatně komentovali degustační menu o šesti chodech, na které stály zástupy lidí. „Celkem se veřejnosti nabídlo přes tisíc degustačních porcí pokrmů takových dobrot, jako například marinovaná salátová okurka se salátem z nakládaných znojemských okurek, celerem a kozím sýrem, hovězí mini Burger Znojemská radniční věž, okurkovo-ředkvičkový relish nebo domácí okurkovo-cuketový perník s vanilkovým Sabayonem s bílým vínem,“ vyjmenovává servírované dobroty Koudela.

 

O něco složitější to letos měla sedmičlenná porota v soutěži o Nejlepší sterilovanou okurku a o Nejlepší rychlokvašku. Celkově se totiž přihlásilo o 12 soutěžních vzorků více než loni a ve výsledku jich tak bylo neuvěřitelných 38 a kromě jednoho zahraničního soutěžícího z rakouského Retzu byli všichni soutěžící ze Znojma a blízkého okolí. Po téměř půldruhé hodině náročného hodnocení všech vzorků bylo jasno. V kategorii Nejlepší sterilovaná okurka si nejlépe vedla Eva Němcová ze Znojma, na druhém místě se umístila Eva Pantůčková z Horních Dunajovic a bronzovou příčku letos obsadil Petr Pelán ze Znojma. Nejlepší rychlokvašku letos připravil Petr Pelán ze Znojma následován Evou Pantůčkovou z Horních Dunajovic a Michalem Pelánem ze Znojma. A jaké jsou vítězné recepty? Nejlepší sterilovaná okurka se připraví v nálevu, který je složen z vody, octa, cukru, soli, sacharinu, nového koření, černého pepře, bobkového listu a hořčičného semínka. Pokud byste si chtěli připravit nejlepší rychlokvašku doma, budete k tomu potřebovat vodu, sůl, ocet a kopr. To, že do obou receptů musíte mít skvělou surovinu v podobě znojemské okurky, připomínat asi nemusíme.

 

Ve čtvrtek se ve stínu partystanu na Masarykově náměstí představil ještě barista Marek Knopp, který nejen hovořil zasvěceně o kávě, ale rovněž návštěvníkům připravil filtrovanou kvalitní kávu. Pohodovou muzikou zakončila čtvrteční den znojemská kapela Šarivari Swing Band.

 

Pátek bylo Masarykovo náměstí pod taktovkou další gastronomické show, tentokráte v podání znojemského hotelu Prestige, jehož šéfkuchař si připravil tříchodové menu zahrnující okurku v různých podobách. „Návštěvníci tak ochutnali okurkovo-šunkovou pěnu, studenou letní okurkovou polévku s koprem a marinované vepřové karé na okurkovém kuskusu, a to vše ve více než 400 degustačních porcích,“ doplňuje Koudela. Horké odpoledne následně zpříjemnila další znojemská kapela Sešup v čele s Pepou Barnetem a celou slavnost na Masarykově náměstí zakončil famózní Junior Band Pohořelice, který přilákal na dvě stě návštěvníků.

 

Poslední den se ale mohli lidé bavit i v ulici Velká Mikulášská, kde se konala další z novinek – akce Uličník. Místní podnikatelé tak mohli využít „svoji“ ulici netradičně a přesunuli své tradiční i zcela originální aktivity do míst, kde běžně jezdí jen auta. Hned v ústí ulice na návštěvníky čekala putovní výstava strašáků a zajímavá byla především pro děti, které si mohly svého strašáka i vyrobit. Celou netradiční atmosféru historické ulice doplnili znojemští muzikanti, kteří se ulicí pohybovali po celou dobu konání Uličníka.

 

Po oba dva dny se na Masarykově náměstí konaly letos největší farmářské trhy, po Obrokové ulici se „potuloval“ flašinetář se zcela autentickým flašinetem a z Horního náměstí se mohli zájemci svézt historickou bryčkou taženou párem koní k pivovaru a zpět. Gastronomický směr celé akce pak podtrhlo sedm znojemských restaurací a hotelů, které si v době od 6. do 11. srpna pro své hosty připravily speciální okurkové menu.

 


10. 8. 2015 Zobrazit méně

Stránka

Infocentrum Evropská unie Kudy z nudy Vranovsko
Jihomoravský kraj Znojmo ROP Jihovýchod Vinařský fond Všeobecná zdravotní pojišťovna Regionální noviny Znojemsko 5 + 2 Znojemský týden Znojemské listy Znojmo žije